Onze missie
Stichting Wheelchair Skills Team volgt de missie van het Wheelchair Skills Team. Samen willen wij een einde maken aan vastgeroeste conventies over rolstoelgebruikers in de samenleving, zowel bij de roller als bij de niet-roller. Wij denken dat het anders kan en moet. Met open en onbevangen blik confronteren we de wereld en roepen we op tot verbetering. Op deze manier geloven we er in dat we samen voor een toekomst kunnen zorgen waarin iedereen zich mens voelt.
“De stichting zet zich in om middelen te verwerven om de doelstellingen waar te maken”
Visie
Vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt is het wenselijk dat er een inclusiebeleid gevoerd wordt. Iedereen mag midden in het leven staan en een waardevol leven leiden met behoud van eigenwaarde. Helaas kunnen we alleen maar concluderen dat dit in de praktijk niet eenvoudig is als het mensen met een beperking betreft. Aan deze constatering ligt volgens ons een dynamiek ten grondslag die door de maatschappij en de rolstoelgebruiker in stand wordt gehouden.
Ten eerste zien we dat onwetendheid en onbekendheid bij de niet-roller barrières opgooien voor een betere participatie van de roller. We zien dat mensen in een rolstoel stelselmatig vanuit een te laag verwachtingspatroon worden benaderd, wat een enorme impact heeft op de ontwikkeling van een persoon. Door de maatschappij inzicht te geven in de impact van deze benadering jegens mensen met een beperking, en door daarnaast de mogelijkheden en onmogelijkheden van integratie helder te schetsen, kan het verwachtingspatroon duidelijk naar boven worden bijgesteld. Hierdoor leert de niet-roller om een rolstoelgebruiker als mens te benaderen.
Tegelijkertijd ligt de belangrijkste rol voor het bijstellen van het verwachtingspatroon bij de mens met een beperking zelf. Zij hebben het grootste belang om aan de maatschappij deel te nemen. Heel zwart-wit gesteld zou je zeggen dat je als mens (met een beperking) ervoor kunt kiezen om passief te blijven en je lot te aanvaarden, of om actief aan de maatschappij deel te nemen.
In de praktijk blijkt dat veel rolstoelgebruikers nog steeds beperkt zijn in hun mobiliteit, wat hen belemmert in hun beweging en sportactiviteiten en hen vaker afhankelijk maakt van hulp in het dagelijks leven.
De methoden en aanpak van het Wheelchair Skills Team zijn zeer succesvol gebleken en hebben zich de afgelopen 15 jaar bewezen. Als enige ter wereld biedt het WST op evidence base practice gebaseerde trainingen aan, die worden ondersteund door wetenschappers en honderden ambassadeurs. Deze ambassadeurs hebben deelgenomen aan de trainingen, en hebben dankzij deze aanpak meer vrijheid en onafhankelijkheid in hun leven.